fejlecproba5

II. Idős cukorbetegek tábora

Idén második alkalommal szervezték meg a Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete a környék idős cukorbetegei számára az éves táborát. A tavalyi sikereken felbuzdulva idén is megrendezésre került az ötnapos tábor, ahol előadással egybekötött, önismereti, játékos foglalkozásokkal idilli környezetben töltötték el közösen ezt a hosszú hétvégét és sajátíthatták el az résztvevők az új információkat a cukorbetegség kezelésével kapcsolatban. Az esemény időpontja június 8-12, helyszíne pedig a borzonti Nyíres panzió volt.

Fessünk Álmokat! (2021)

A Fessünk Álmokat program immáron hatodik akcióján van túl. Idén a Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesületének tagjai álmodtak egy pozitív jövőt. Az álmodott tervet önkéntesek segítségével festették fel a gyergyószentmiklósi Városi Kórház mellett lévő sikátor falára. A fal tervezésén 5 személy vett részt, kísérőik társaságában. A falfestést 15 önkéntes kísérte. A tervezés során kulcsfontosságú volt, hogy olyan üzenet kerüljön fel a falra mely pozitív töltettel bír és valóban egy elérendő cél. A tervezés során a legfőbb téma a csoport számára a jelenlegi akadályok voltak. Olyan egyszerű dolgokra hívták fel a figyelmet, mint például egy hétköznapi ügyintézés nehézségei kerekesszékben vagy egy átlagos vásárlás stb. Ez felkerült a végső falra is. A terven végül megjelenik egy olyan jövő ahol egészséges és kerekesszékben lévő emberek között nincs különbség, ahol megoldható a közlekedés és kevesebb előítélettel találkoznak.

Eszközvásárlás a Gyergyói Cukorbetegek Egyesületénél

bga tamogatas eszkozok 2021Az idei év elmaradt programjai ellenére sikeres évet mondhat maga mögött. Egy nyertes pályázat segítségével egyesületünk számos eszköz beszerzésével lett gazdagabb.

Az alábbi dolgokat sikerült a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével beszerezni:

- hemoglobin szintmérő

- laptop

- fényképezőgép

- telefon

A fent említett eszközök nagyban hozzájárulnak egyesületünk minőségi működéséhez, online jelenlétéhez, a hemoglobin szintmérő pedig nemcsak aktív tagjaink számára hasznos, hanem segíti az új cukorbetegek feltérképezését, időbeni szakmai tanácsokkal való ellátását, hiszen a járványhelyzetnek köszönhetően egyre szaporodnak a cukorszint emelkedéses esetek mint utóhatása a COVID-19 betegségnek.

megvalosult a magyar kormany tamogatasaval bga alap1

Fessünk Álmokat 2020

fessunkalmokat2020 4A Fessünk Álmokat program ötödik évében az idősebb korosztályt szólította meg. A program 2016-ban indult azzal a célja, hogy különböző csoportok jövőképét álmát jelenítse meg a Gyergyószentmiklósi Szent Miklós templom és Fogarassy Mihály Általános iskola szomszédságában lévő sikátor falán. Idén immár 50 méternyi színes jövőkép díszíti a falat. Megjelennek rajta gyerekek, serdülők, fiatal felnőttek, családok és idősek álmai.

Idei fejlesztések az Erőforrásközpont szakkönyvtárában

A gyergyói szociális szakkönyvtár 2014-ben jött létre abból a célból, hogy a városunkban jelenlévő segítő foglalkozású szakembereknek, illetve a távoktatásos képzési formában segítő szakmákat tanuló diákoknak segítségére legyen a szakmai felkészültségre. Azóta a könyvtár állománya több más tudományterületen bővült, így jelenleg a szociális munka, pszichológia, pedagógia, szociológia mellett kisebbségkutatás, nemzetközi kapcsolatok, filozófia, politológia, jog, kommunikáció, szervezetfejlesztés, coaching, karriertanácsadás, tanulásmódszertan szakkönyvek is megtalálhatók.

Jelenleg a könyvtárban közel 824 darab könyv és folyóirat található. Online nyilvántartás és kölcsönzési rendszer is rendelkezésre áll az érdeklődők részére.

A 2020-as fejlesztés keretében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával sikerült megvásárolnunk 23 darab új szakkönyvet. Idén elsősorban csapatépítés, szervezetfejlesztés, szervezeti kommunikáció, rugalmas munkavégzés, énmárka építés, szövegírás, pszichológia, időgazdálkodás és mentálhigiéné témájú könyveket választottunk.