fejlecproba5

Fessünk Álmokat! (2021)

A Fessünk Álmokat program immáron hatodik akcióján van túl. Idén a Gyergyói Mozgó-sérültek Egyesületének tagjai álmodtak egy pozitív jövőt. Az álmodott tervet önkéntesek segítségével festették fel a gyergyószentmiklósi Városi Kórház mellett lévő sikátor falára. A fal tervezésén 5 személy vett részt, kísérőik társaságában. A falfestést 15 önkéntes kísérte. A tervezés során kulcsfontosságú volt, hogy olyan üzenet kerüljön fel a falra mely pozitív töltettel bír és valóban egy elérendő cél. A tervezés során a legfőbb téma a csoport számára a jelenlegi akadályok voltak. Olyan egyszerű dolgokra hívták fel a figyelmet, mint például egy hétköznapi ügyintézés nehézségei kerekesszékben vagy egy átlagos vásárlás stb. Ez felkerült a végső falra is. A terven végül megjelenik egy olyan jövő ahol egészséges és kerekesszékben lévő emberek között nincs különbség, ahol megoldható a közlekedés és kevesebb előítélettel találkoznak.

fessunkalmokat2021 2

Mit is látunk a falon?

A falon két „világ” jelenik meg melyet egy éles vonal választ el egymástól. Az egyikben olyan jelenetek tárulnak elénk, amelyek a kirekesztésről, elutasításról és tehetetlenségről szólnak. Látunk egy mérleget, ahol az egészséges embereket tartó tálca többet húz, látunk egy épületet, ahol a magas lépcső lehetetlenné teszi a mozgássérültek számára a bejutást. Elutasító kezek, hátat fordító alakok jelennek meg. A háttér is jelezni próbálja, hogy ez egy nehéz, sötét világ. Sok mozgássérült számára ez egy átlagos hétköznap is lehet. Na de meséljünk kicsit a fal másik részéről is. Ez amolyan álom, egy ideális világ. Látunk vadvirágos rétet, ahol mindenki egyformán jól érzi magát. Egy megfelelően megépített rámpát, ami által egy hétköznapi ügyintézés is elérhető mindenki számára, boldog családokat, elfogadást.

A két falrészt hidak kötik össze, vannak rozoga és rendezett hidak, valamint egy lift a könnyebb átjutásért. Ezek a hidak szimbolizálják a változást. Azt a pozitív változást melyet kívánunk magunknak. Azt, hogy lássuk az embert a korlátjai mögött. Ez a fal egyik fő üzenete: lásd az embert. Az átjárás a világok között két irányú, mi magunk dönthetünk arról, hogy merre indulunk tovább.

fessunkalmokat2021 3

Bízunk abban, hogy a fal megerősítő jelleggel bír mindazok számára, akik a sikátorban sétálva nézik és olvassák annak üzenetét.

A Fessünk Álmokat program támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

Kolumbán Rita, programfelelős