fejlecproba5

Folytatódtak a Portéka Egyesület növényi festéssel egybekötött kurzusai

Megtalált Színek címmel, a témaköröket kibővítve 2020-2021-ben a Csoóri Sándor Alap támogatásával zajlottak a képzések. A szövés, nemezelés mellett a szappankészítés, mézeskalács díszítés és tojásfestés is szerepelt megvalósításaink között. Emellett műhelymunkák, szakmai találkozók is helyet kaptak programjaikban. Céljuk a természetes anyagokkal való festés ismertetése, népszerűsítése. Hosszú távon tervezik a már működő festőműhelyekkel, gyakorlott festőkkel találkozót szervezni. Kárpát Medencei Szín-varázslók címmel, egy kiállítás keretén belül megismerték egymást - tapasztalatokat, jó gyakorlati módszereket osztottak meg és minél szélesebb körökben szeretnék továbbra is eredményeiket népszerűsíteni.

XIV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál

Szakmai konferenciával kezdődött pénteken a XIV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál, szombaton pedig a rendezvény nyitó ünnepségét tartották a vásártéri színpadnál, ahol a település polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, a főzőverseny csapatait, a testvértelepülések képviselőit, Gyergyószárhegy lakóit. Rendezvényünk fontossága abban rejlik, hogy hagyományainkat folytatják, tiszteljük a múltat, ugyanakkor alkalmat teremtenek a találkozásra. A rendezvény fénypontja következett ezután, amikor lovas felvezetéssel, szekerekkel, népviseletbe öltözve levonultak a jelenlévők a „káposztáskertbe”, a Cárinába, ahol megtörtént a káposztavágás is.

Újabb sikeres pályázat végére értek a Torzsások Turisztikai Egyesületének tagjai

Az egyesület számára fontos a hagyományok őrzése. A már több mint egy évtizede útjára indított káposztafesztiválnak köszönhetően számos nemzetközi kapcsolatra tettek szert, amelynek ápolása folyamatos egész évben. A találkozások során a hivatalos rendezvényeken hagyományos viseletet hordanak az egyesület tagjai, amihez elengedhetetlen nemcsak a teljes női, hanem a teljes férfi öltözet is. Az idén megnyert összegből a férfiak számára készíttettek csizmákat, megköszönve nekik az eddigi segítséget. Hisz minden közös kaláka alkalmával jelen voltak és sokszor a feladatok fizikálisan nehezebb részét kivállalták.

Hogyan főztek őseink?

Egy újabb program lebonyolításának a végéhez ért a Sie-Sie Stúdió Egyesület, hiszen a Communitas Alapítvány által kiírt pályázaton megnyert összegből egy csodálatos napot tölthetett együtt a Vaskertes Általános Iskola művészeti osztálya.

Fiatalos lendületben a Portéka Egyesület

Habár a világjárvány sokmindenben keresztülhúzta terveinket az idénre, visszanézve az idei évre sokmindent tudhatunk ennek ellenére magunk mögött. A nyár folyamán egy közösen eltöltött hétvége a Kreakids Stúdió diákjaival felejthetetlen élményt nyújtott számunkra. A workshop célja az volt, hogy új színben tűntessük fel a szinte már kihalóban lévő mesterségeket. Fiatalok szemüvegén keresztül dokumentáltuk a történéseket, ők is nagyon sokat tanultak a közösen eltöltött idő során. A képeket és a felvételeket látva megszületett bennünk az igény, hogy ebből valami többet hozzunk ki, mint egy sima műhelymunka. Ebből született meg a döntés: egy videó elkészítése és egy brosúra megtervezése, hisz ezek segítségével sokkal hosszabb távon fennmaradnak az ott eltöltött pillanatok, ugyanakkor ebben az új szellemiségben is megmutathatjuk a gyapjú természetes anyagokkal való festését. Merthogy ez az időszak mindkettőnket tanított: nekünk új szemléletmódot ajándékozott, a fiatalokat pedig közelebb hozta a természeti kincseinkhez, a természetes alapanyagokhoz.