fejlecproba5

XIV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál

Szakmai konferenciával kezdődött pénteken a XIV. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál, szombaton pedig a rendezvény nyitó ünnepségét tartották a vásártéri színpadnál, ahol a település polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, a főzőverseny csapatait, a testvértelepülések képviselőit, Gyergyószárhegy lakóit. Rendezvényünk fontossága abban rejlik, hogy hagyományainkat folytatják, tiszteljük a múltat, ugyanakkor alkalmat teremtenek a találkozásra. A rendezvény fénypontja következett ezután, amikor lovas felvezetéssel, szekerekkel, népviseletbe öltözve levonultak a jelenlévők a „káposztáskertbe”, a Cárinába, ahol megtörtént a káposztavágás is.

kaposztafesztival

Nem csak vásár A hagyomány szerint, amikor kimennek a káposztavágók a földre, akkor egy kevés perecért, pálinkáért cserébe a gazdáktól káposztát kapnak és ez a káposzta szokta adni az alapanyagot a főzőverseny ételeinek az elkészítéséhez is. Ez egy óriási ünnep a szárhegyieknek. Tudni kell róla, hogy ez egy kettős rendezvény, elsősorban egy káposztavásár A 90-es évektől, amikor elkezdték feleleveníteni ezt a hagyományt, akkor ez csak egy kaláka volt és vásár. Ezen a napon nagyon sokan eljönnek a vásártérre megvásárolni a sózni való káposztát. Erre nagyon készül a falu, már előző héten levágják a káposztát, megtakarítják, helyeket foglalnak a vásártéren, vagy otthon, nyitott portával várják a vásárlókat. Ugyanakkor azt is szem előtt tartják, hogy ilyenkor az idelátogatóknak szolgáljanak szórakoztató, kulturális programmal is.

Vasárnap terményáldással egybekötött ünnepi szentmise, utcaszínház és gyermekkoncert zárta a XIV. Szárhegyi Káposztavásárt és Fesztivált.

Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-gyergyoszarhegyi-kaposztat-unnepeltek