fejlecproba5

Beszámoló a szociálisháló.ro 2019-es évéről

A szociálisháló.ro az erdélyi magyar szociális tevékenységű nonprofit szervezetek információs portálja. A 2015-ben indult honlapon 160 szervezet regisztrált. Őket, valamint 350 szociális munkást szolgálunk ki hírekkel, katalógussal, szakmai erőforrásokkal. Küldetésünknek tekintjük a szervezetek közötti információcsere és együttműködések segítését és a szervezetek híreinek eljuttatását a nagyközönséghez. Így kívánunk hozzájárulni az erdélyi szociális háló fejlesztéséhez.

Idei projektünk célja a portál fenntartása és fejlesztése volt. A projekt keretében fejlesztettük a hírbeküldést, valamint a szervezetek tevékenységét bemutató videótárat. A projekt elsődleges célcsoportját 389 szociális tevékenységű nonprofit szervezet (vezetői és munkatársai) jelentik, valamint 350 segítő szakember (elsősorban szociális munkások).

szocialishalo2019dec

2019-ben a következő eredményeink voltak:

  • 595 szociális témájú hírt töltöttünk fel december végéig, amelyet médiapartnerünktől, a székelyhon.ro hírportálról, valamint a Gyulafehérvári Caritas, a Szatmári Egyházmegyei Caritas, A Közösségért Alapítvány, a United by Music Romania, a Plantogether Egyesület partnerszervezettől vettünk át.
  • 12105 látogatót szolgáltunk ki (amely közel kétszer több, mint 2018-ban), akik 14638 alkalommal látogatták meg portálunkat (1219 látogatás / hó), ezen látogatások alkalmával összesen 27.749 oldalt (cikket, katalógusoldalt) tekintettek meg.
  • Ezen látogatások 10,8 százaléka visszatérő látogatók által valósult meg (szintén több, mint a tavaly), ami azt mutatja, hogy jól haladunk egy szakmai közösség kialakításában a portál körül.
  • A tavaly indított hírlevelünkre idén 50 személy iratkozott fel, így összesen már 139 olvasónk van.
  • Aktívabban tevékenykedtünk a facebookon, aminek hatására a követőink száma 216-ról 278-ra nőtt.
  • Az év folyamán sikerült bővíteni az önkéntes csapatunkat.
  • A fejlesztésnek köszönhetően egy új hírbeküldő felületet hoztunk létre, amelyen keresztül újabb szervezetek tudják eljuttatni hozzánk híreiket.
  • A kísérletileg indult videótárunkat idén sikerült feltölteni 10 szervezet mintegy 25 új videójával.
  • Fejlődött szakmai blogunk, főként mentálhigiéné témájú szakmai írásokkal (két doktorandusz szerző által) és a fiatalok problémáival foglalkozó sorozatokkal.

A portált jelenleg egy kis önkéntesekből álló közösség tartja fent, de reméljük, hogy jövőben is jelentős előrelépéseket sikerül elérni a portál és az erdélyi magyar szociális szféra fejlesztésében.

Idei működésünket és fejlesztéseinket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatta.