fejlecproba5

Fessünk Álmokat 2020

A Fessünk Álmokat program ötödik évében az idősebb korosztályt szólította meg. A program 2016-ban indult azzal a célja, hogy különböző csoportok jövőképét álmát jelenítse meg a Gyergyószentmiklósi Szent Miklós templom és Fogarassy Mihály Általános iskola szomszédságában lévő sikátor falán. Idén immár 50 méternyi színes jövőkép díszíti a falat. Megjelennek rajta gyerekek, serdülők, fiatal felnőttek, családok és idősek álmai.

Idén a programba az Őszirózsák Idősek Klubja vett részt, ők tervezték és álmodták meg a falat a két napos műhelymunka alatt. A fal megfestését önkéntesek vállalták azzal a céllal, hogy pontosan megjelenítik azt a tervet, amit az idősek rajzoltak meg.

fessunkalmokat2020 3

A műhelymunka során az idősek megrajzolták az életutjukat kiemelve azokat a pillanatokat melyekre szívesen emlékeznek. Ezekből a pozitív történésekből kiindulva kezdték megtervezni a falat, megjelenítve azokat az álmokat, melyeket szeretnének elérni. A falon megjelenő elemek mindegyike saját jelentéssel bír.

A középpontban az a templom jelenik, meg ahová mindannyian járnak. Bárhová indulnak, mindig onnan indulnak és oda érkeznek vissza. A templomot körülveszik elágazó utak ez azt jelenti számunka, hogy bár más-más utat jártak be életük során mégis az idős klubban egymásra találtak lettek közös élményeik és céljaik. Az úton haladó autóbusz azt a sok kirándulást, élményt szimbolizálja, amit az elkövetkező években együtt szeretnének megélni. A falon megjelennek nagy napraforgók, ezek a virágok jelenítik meg a pozitív életszemléletüket, attitűdjüket. Bármilyen nehézséggel találkoztak eddigi életük során, mindig a fény fele fordultak és mindig meglátták a pozitív dolgokat a történésekben. A napraforgók közepében gyerekek jelennek meg ezzel megjelenítve azt, hogy mégiscsak legnagyobb fény az életükben az unokáik jelenléte.

fessunkalmokat2020 4

A falon megjelenő hegedű azt a jókedvet és mulatni vágyást jeleníti meg, ami az idősek klubját jellemzi. A segítő kezek felirat pedig utalás arra a jótékonysági kedvre, ami a klubot alakulása óta jellemzi. Nem ritka esemény, hogy gyűjtéseket szerveznek rászorulók részére és a támogatást ők maguk személyesen juttatják el a megfelelő helyre.

A falon megjelenő számtalan virág mind-mind őszirózsa. Az őszirózsa az ősz hírnöke, az idősek klubjának névadó virága. Akkor nyílik, amikor már rövidülnek a napok, amikor már érezhető az ősz beköszöntének közeledte. Ez a virág szimbolizálja a falat megálmodó időseket is. Bár már időskorba léptek mégis van lehetőség a kiteljesedésre, arra, hogy kivirágozzanak és beragyogják mindenki életét.

A fal átadó ünnepségen minden önkéntes egy szál őszirózsát kapott ajándékba. Azt gondolom, hogy ezek a virágok azon túl, hogy szépek egy jó nagy feladatot is adtak a fiatal önkéntesek számára. Úgy élni az életünket már most, hogy megöregedve mi vihessük tovább az idősekre jellemző bölcsességet, az őszirózsa szépségét és azt a pozitív élni akarást, amit az Őszirózsák Idősek Klubjától tanultunk pár nap leforgása alatt.

A Fessünk Álmokat program támogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány.

drd. Kolumbán Rita, programfelelős