fejlecproba5

Idei fejlesztések az Erőforrásközpont szakkönyvtárában

Idei fejlesztések az Erőforrásközpont szakkönyvtárában

A gyergyói szociális szakkönyvtár 2014-ben jött létre abból a célból, hogy a városunkban jelenlévő segítő foglalkozású szakembereknek, illetve a távoktatásos képzési formában segítő szakmákat tanuló diákoknak segítségére legyen a szakmai felkészültségre. Azóta a könyvtár állománya több más tudományterületen bővült, így jelenleg a szociális munka, pszichológia, pedagógia, szociológia mellett kisebbségkutatás, nemzetközi kapcsolatok, filozófia, politológia, jog, kommunikáció, szervezetfejlesztés, coaching, karriertanácsadás, tanulásmódszertan szakkönyvek is megtalálhatók.

Jelenleg a könyvtárban közel 900 darab könyv és folyóirat található. Online nyilvántartás és kölcsönzési rendszer is rendelkezésre áll az érdeklődők részére.

A 2023-as fejlesztés keretében a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával sikerült megvásárolnunk 10 darab új szakkönyvet. Idén elsősorban ökológia, pedagógia, pszichológia és mentálhigiéné témájú könyveket választottunk.

Az új könyvek listája:
1. Wohlleben, Peter (2022): A fák titkos élete - Mit éreznek, hogyan kommunikálnak?
2. Donella Meadows – Jorgen Randers – Dennis Meadows (2022): A növekedés határai
3. Csendes Éva (1997): Életvezetési ismeretek és készségek
4. Dr. Máté Gábor – Máté Dániel (2022): Normális vagy - Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban
5. Mathis Wackernagel – WilliaM E. Rees (2001): Ökológiai lábnyomunk- Hogyan mérsékeljük az ember hatását a Földön?
6. Orvos-Tóth Noémi (2023): Örökölt sors
7. David Epstein (2021): Sokoldalúság - Miért tarolnak a generalisták specializált világunkban?
8. Marc Dufumier (2021): A termőföldtől a tányérig
9. Mattias Klum, Johan Rockström (2021): Jólét bolygónk határain belül
10. Katie Patrick (2021): Hogyan mentsük meg a világot

Mindezek mellett folytattuk a könyvtár új honlapjának fejlesztését is, amely az http://eroforraskozpont.ro/ujkonyvtar/ címen található.

ujkonyvtar honlap 2023

Modernizáltuk a tartalomkezelő rendszert Joomla 4-es verzióra: jelenleg már 687 könyv és folyóirat adatai érhetőek el az érdeklődők számára a régi online adatbázisban és 200 az új online rendszerben. Az adatbázis folyamatosan frissül, online kölcsönzési rendszer is elkészült: az új honlap lehetővé teszi a könyvtár felhasználóinak regisztrációját, és még több információt tartalmaz a könyvtárban megtalálható könyvekről és folyóiratokról; egy online űrlapon keresztül pedig lehet könyveket igényelni, majd levélben történő személyes egyeztetés után átvenni a könyvtárostól.